pasta z kukurydzy

Tym razem to kukurydza gra główną rolę. Wegańska pasta na przekąskę. Jest słodka i aromatyczna. Z ziołami i oliwą z oliwek stanowi smaczny dodatek do kanapek. Powstała w chwili, gdy postanowiliśmy z mężem ograniczyć spożywanie mięsa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Smaczna, a co najważniejsze małokaloryczna!


Składniki:
400g kukurydzy konserwowej,
2 łyżku pestek słonecznika,
świeża bazylia,
natka pietruszki,
świeże liście kolendry,
1 łyżka oliwy z oliwek,
kilka kropel soku z cytryny,
pieprz i sól do smaku.


Kukurydzę należy odsączyć z zalewy. Wrzucamy ją do blendera, dodajemy zioła, pestki, oliwę z oliwek, sok z cytryny. Gdy wszystko jest już rozdrobnione dodajemy pieprz i sól do smaku. Miksujemy dalej. Pasta musi mieć kremową konsystencję.




Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty