Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Tarta snickers czyli Snickers pie

W sezonie wiosennym i letnim często sięga po przepisy na tarty. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym smaczne. Wersji i kompozycji tarty mamy tysiące. Są zarówno wytrawne, jak i na słodko. Ja gównie preferuje tarty na słodko. Dzięki tartą na słodko możemy poczuć się przez chwilę jak w wielkim sklepie z zabawkami. Dlaczego akurat z zabawkami? Otóż smaki, które łączymy w tarcie przypominają jedno wielkie polowanie i odkrywanie czegoś nowego. Dla mnie tarta to pewniak idealny na weekend. Dzisiejsza tarta to takie nawiązanie do słynnych batoników z karmelem i orzechami. Równie pyszna i smaczna co jej znany baton, moim zdaniem nawet lepsza. Kruche ciasto, do tego słodki krem budyniowy, karmel i słone orzeszki. Jest to niestety ciasto czasochłonne, ale myślę, że wam się spodoba. Na pewno zachwyci gości na letnim pikniku. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
3 żółtka
krem
500 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dodatkowo
300 g masy kajmakowej
100 g orzechów ziemnych solonych
100 g czekolady gorzkiej
Ciasto: Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy trzy godziny w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy ciastem formę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto układamy folię aluminiową i obciążamy grochem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut. Studzimy.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Krem chłodzimy 30 minut.
Na wystudzonym cieście smarujemy krem, następnie smarujemy masę kajmakową. Masę kajmakową możemy wcześniej lekko podgrzać. Chłodzimy 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy solonymi orzechami ziemnymi.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj