Desery Przepisy

Tęczowe lody na ciepło, czyli kolorowe babeczki niespodzianki

Dzień Dziecka tuż tuż! Warto zaskoczyć nasze pociechy nie tylko prezentami. Dziś mam dla Was przepis na tęczowe lody na ciepło, które są niespodzianką! Tak naprawdę to kolorowe babeczki 😉 Idealnie sprawdzą się na imprezach dla dzieci czy urodzinach. Przepis jest tak prosty, że z powodzeniem możecie je przygotować ze swoimi pociechami, a dodatkową zabawą będzie wspólne dekorowanie babeczek 🙂 Zróbcie swoje tęczowe lody już dziś!

Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty

Składniki:

Na ciasto:

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła (rozpuszczonego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze

Na krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Dodatki

  • 6 wafelków lodowych z płaskim dnem
  • kolorowe posypki

Sposób wykonania:

  • Do miski wrzucamy cukier oraz jajka i miksujemy przez ok. 3-4 minuty aż składniki połączą się w lekko bladą, puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz masło i mieszamy wszystko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 dodajemy barwnik spożywczy, u mnie to niebieski, zielony oraz różowy. 4 część masy pozostawiamy bez barwnika.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. W formie na muffinki ustawiamy wafelki do lodów. Wrzucamy do nich naprzemiennie po łyżeczce każdego koloru masy. Czynność kontynuujemy do wykończenia składników. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika na 20 minut lub do momentu, w którym wykałaczka wbita w środek babeczki wyjdzie sucha. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Pora na krem. Wszystkie składniki miksujemy do powstania jasnego i puszystego kremu. Przekładamy go do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Wyciskamy krem na nasze babeczki tworząc kształt podobny do lodów. Posypujemy je wybranymi dodatkami. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis