poniedziałek, 27 maja 2019

Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty


Maj to sezon na młodą kapustę. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki, parzybrodę, na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki. Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach. 


Składniki na porcję dla 6 osób:
3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg)
0,5 kg surowych żeberek
0,5 kg wędzonych żeberek
0,5 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem)
2,5 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 por 
kawałek selera
1 cebula
sól, pieprz
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego

ewentualnie
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
posiekany koperek


Surowe żeberka umyć, przełożyć do garnka. Zalać wodą i dodać do garnka listki laurowe oraz ziele angielskie. Żeberka zagotować, zdjąć szumowiny i gotować około 1 godziny. W międzyczasie wędzone żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać. Por umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i przekroić na pół. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do podgotowanych żeberek dodać wędzone żeberka i warzywa (marchewkę w całości, pietruszkę, seler, cebulę oraz pora). Całość posolić oraz popieprzyć. Ponownie gotować około 1 godziny (do miękkości warzyw). Po upływie czasu dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować, aż do miękkości kapusty. Ewentualnie, na sam koniec do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek. 

Poszczególne etapy gotowania kapuśniaka

Po prawej stronie: ostateczny wygląd zupy



Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz