niedziela, 26 maja 2019

tort bezowo-orzechowy

 

 

Składniki

 
  • 1 1/2 szkl. orzechy laskowe ,lub włoskie 170g
  • 6 dużych białka jajek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1/2 rodzynek opcjonalnie, mogą być daktyle
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy - opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu czysty migdałowy - opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka soku z cytryny

krem
  • 3 szklanki śmietana kremówka
  • 1/4 szklanki cukier drobny
  • mascarpone



Rozgrzać piekarnik do 180 ° C . Narysować dwa koło 22cm.na papierze do pieczenia na lewej stronie.
Orzechy laskowe podpiec przez 12 do 14 minut, aż zbrązowieje. Ostudzić nieco, a następnie przenieść na ręcznik i trzeć do usunięcia skórek. Posiekać orzechy. Obniżyć temperaturę piekarnika 110 °C.
W misce mikser ubić białka z solą o średniej prędkości do miękkości .Stopniowo dodać cukier puder na dużej prędkości ,do sztywności białek. Dodać posiekane orzechy i rodzynki,mąkę ziemniaczana ,oraz sok z cytryny. Całość wymieszać .
Uformować dwie bezy na kółkach wyrysowanych na papierze , ułożony na blaszce i piec 2 godziny i 30 minut.
Wyłączyć piekarnik, zostawić uchylone drzwiczki.
Ubić śmietankę ,podczas ubijania dodać cukier i nadal ubijać .Dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać do połączenia składników.
(Bezy można upiec 2-3 dni wcześniej i zostawić na blaszce w uchylonym piekarniku.)
Bezy przełożyć kremem i wstawić do lodówki ,aby całość się schłodziła:))


3 komentarze:

  1. Najlepszy dodatek do kawy! Beza z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Beza to zdecydowanie moje ulubione ciasto! Niestety ma milion kalorii, ale mimo wszystko i tak je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW just what I was searching for. Came here by searching for a

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com