Czas na obiad, Klasyka w nowym wydaniu, Na dobry początek

Sajgonki z kurczakiem i sosem słodko-słonym

Pierwszy raz zrobiłyśmy sajgonki jakieś pół roku temu. Ale jak to bywa za pierwszym razem nie wszystko wyszło idealnie. Ciasto do sajgonek nie było chrupiące, a wręcz „gumiaste”… 😛 Było nam przykro, że nie wrzucimy tego przepisu, bo farsz zrobiłyśmy genialny. Trochę to nas zniechęciło do kolejnej próby. Ale tym razem zmieniłyśmy trochę taktykę i można uznać, że nadają się do pokazania ich światu. Farsz zrobiłyśmy tym razem inny, bo ten który wymyśliłyśmy wtedy, ostatecznie został wkomponowany do innej potrawy. Ale ten również nieźle pasuje. I fajnie chrupie. 😉

Składniki na 6 szt.

  • Sajgonki
    • 6 arkuszy papieru ryżowego
    • pierś z kurczaka
    • 1/2 papryki
    • 6 liści kapusty pekińskiej
    • 80-100g kiełków fasoli mung
    • średnia marchewka
    • łyżka posiekanej natki pietruszki
    • ok. 300-600ml oleju (do smażenia-ilość zależna od wielkości garnka/ patelni)
    • ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka curry
    • pół łyżeczki imbiru
    • pół łyżeczki ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
  • Sos sojowy
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • łyżka płynnego miodu (np. wielokwiatowy)
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • mały ząbek czosnku
    • 1/2-3/4 łyżeczki imbiru
    • sok z ćwiartki/połówki cytryny
    • 1-2 szczypty papryki ostrej

Sposób przygotowania

  • Sajgonki
    • Drobno pokrojonego i posypanego szczyptą soli kurczaka, smażymy na łyżce oleju/oliwy, do momentu, aż zetnie się mięso.
    • Dodajemy do niego pokrojone warzywa i wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem.
    • Podsmażamy całość ok. 5 min.
    • Gotowy farsz wykładamy na namoczony uprzednio w ciepłej (nie gorącej) wodzie papier ryżowy. (Farsz wykładamy na środek „placka”, bliżej jednego z brzegów i zawijamy jak krokiety – prawy i lewy brzeg papieru dajemy do środka i rolujemy, tak aby farsz był zakryty ściśle z każdej strony.) Pamiętajcie aby nie przesadzić z namaczaniem papieru, bo później łatwiej o jego uszkodzenie!! Wystarczy ok. 15 sekund.
    • Sajgonki smażymy na dobrze nagrzanym, głębokim oleju (najlepiej aby olej całkiem przykrywał sajgonki) przez 1-2 min. z obu stron. (Najlepiej wybrać do smażenia garniek/patelnię nieprzywierającą.)
    • Po wyciągnięciu, odsączamy sajgonki z nadmiaru tłuszczu.
    • Podajemy z sosem.

  • Sos słodko-słony
    • Mieszamy, a najlepiej blendujemy wszystkie składniki. Olej może oddzielać się od reszty, ale przy maczaniu sajgonek w sosie, nie stanowi to problemu.

Nie zniechęcajcie się jak nie wyjdzie Wam za pierwszym razem. Warto powtórzyć próbę, tak jak my. 😉 Powodzenia! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *