2019/05/25

Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami

Nie marnujcie żywności. Gdy zostanie Wam nieco makaronu, przygotujcie pyszną sałatkę w stylu włoskim z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem. Szybka i idealna na wynos sałatka.

Sałatka makaronowa świetnie smakuje z listkami młodej botwinki i rukolą. Tak naprawdę dodatki do niej to już Wasz wybór, można eksperymentować lub wykorzystać składniki, które są akurat pod ręką.


Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami



Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja

Składniki:
  • 50 g ugotowanego makaronu średniej wielkości, u mnie penne czyli rurki
  • garść rukoli z listkami młodej botwinki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 2 szczypty czarnego sezamu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Na dno słoika wylewamy oliwę z oliwek aromatyzowaną czosnkiem.
  • Następnie dodajemy makaron.
  • Później rukolę z listkami młodej botwinki.
  • Kolejna warstwa to polówki pomidorków koktajlowych oraz kawałki oliwek.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Posypujemy suszonym oregano oraz czarnym sezamem.
  • Sałatkę przez spożyciem najlepiej wymieszać w słoiku lub przełożyć do miseczki.


Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz