piątek, 24 maja 2019

Kruche serce z orzeźwiającym musem agrestowym i bezowymi rozetkami


Krucha tarta nadziana orzeźwiającym i lekko kwaskowym agrestowym musem, który idealnie komponuje się z opaloną słodką bezą. Kruche ciasto z owocami rosnącego w ogrodzie agrestu to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wspomnienie rodzinnego ciasta, do którego chętnie wracamy przy wspólnej kawie.

Składniki:

Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania tortownicy

Mus agrestowy:
1 galaretka agrestowa
200ml wrzątku

Włoska beza:
170g cukru
40ml wody
2 białka
szczypta soli

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, dokładnie wyrobić rękoma, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm, u mnie w kształcie serca. Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

2. Mus agrestowy:
Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Po tym czasie tężejący mus agrestowy wylać na kruche ciasto i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

4. Włoska beza:
Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, miksować aż do momentu uzyskania masy bezowej o sztywnej i lśniącej konsystencji.

5. Gotową bezę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na całej powierzchni tarty. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować świeżymi kwiatkami.





Miłość starannie zamknięta w szklanym słoiczku...


Konfitura agrestowa - zdrowie zamknięte w słoiku. Konfitura otrzymywana jest przez odszypułkowanie owoców agrestu i przetworzenie ich z odrobiną cukru, tak by zachowały swój prawdziwy smak i aromat. Wyprodukowana z najdorodniejszych, soczystych owoców zielonego agrestu wnosi radość z codziennych posiłków. Delikatnie słodko-kwaśny smak i letni aromat doskonale nadaje się do ciast, deserów lub kanapek.





Orzeźwiające, idealne na lato kompoty, w 100% naturalne, pozbawione dodatków, konserwantów i cukru miody, pełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej... znajdziecie na:



*** na hasło: durszlak10 w naszym e-sklepie dostaniecie 10% rabat :)

Promocja trwa do 30 czerwca 2019


Nasze produkty dostępne są również w zestawach prezentowych. Smakołyki zapakowane w dekoracyjne pudełka – to doskonały pomysł na podarunek z każdej okazji!



3 komentarze:

  1. Theresa Korthals24 maja 2019 23:22

    Jak pysznie wygląda! Ciekawe, jak by mi smakowało, ponieważ nie lubię bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zofia Kluska24 maja 2019 23:23

    Super sprawa taka beza! Z sezonowymi owocami wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi ochoty narobiłaś na taką tartę... :) Po prostu pycha! :))

    OdpowiedzUsuń