Szukaj na tym blogu

czwartek, 23 maja 2019

Zielony sos w trzech odsłonach

Eksplozja smaków, piękny zielony kolor :) Ma wiele zastosowań i jest bombą witaminową 😊
Czy jest coś pyszniejszego od młodych, wiosennych ziół i nowalijek? Chyba nie 🥗👌 To jest najlepszy czas, aby w naturalny sposób dostarczyć organizmowi cenne minerały i witaminy. Więc wykorzystujmy wszystkie zielone liście z własnego ogródka używając do swoich potraw.
Sos ten jest moim pysznym  eksperymentem 🙂 


Składniki:
-1 cebula ok.130 g
-pęczek liści rzodkiewki ok.150 g
-świeże liście oregano ok.200 g
-3-4 liście młodego chrzanu
-mała gałązka lubczyku
-2 łyżki jogurtu greckiego
-sól do smaku
-olej do smażenia

Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju (ok. 1 łyżki ), dodajemy liście rzodkiewki i chrzanu, mieszamy z cebulą i chwilę podsmażamy aż liście zwiotczeją. Przekładamy wszystko do blendera kielichowego, dodajemy listki oregano i gałązkę lubczyku, dodajemy 50 ml przegotowanej wody (niekoniecznie) i miksujemy na krem. Przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, solimy i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy. W takiej postaci sos podajemy na ciepło do mięs, np. smażonej czy pieczonej piersi z kurczaka.

Po wystudzeniu do sosu można dodać majonez w proporcji: 3 łyżki sosu + 2 łyżki majonezu. W takim wydaniu podajemy do jajek ugotowanych na twardo. 



Znakomicie również sprawdza się w wiosennej sałatce: młode liście sałaty + pokrojony w kostkę świeży ogórek + pokrojony w kostkę pomidor + pokrojona w plasterki rzodkiewka + posiekane na twardo jajka + garść posiekanego szczypiorku, wszystko polane i wymieszane z zielonym sosem.


Jemy chwasty 2019

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz