Sałatka z kaszką kuskus i szparagami

kolorowe-warzywa-na-ciemnym-talerzu

Maj w tym roku jeśli chodzi o pogodę niezbyt nas rozpieszcza, pogoda jest zmienna, mamy mało słońca, ale za to dużo deszczu. My nie jesteśmy z tego zadowolenia, natomiast rośliny są przeszczęśliwe! Wszystko rośnie jak na drożdżach i moje ukochane zielone szparagi też.
Dziś zapraszam Was na kolejną pyszna propozycję, sałatka z kaszką kuskus i szparagami to idealna propozycja na majowy lunch czy lekką kolacje. Sałatkę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, w zależności od Waszych upodobań i gustów.




Sałatka z kaszką kuskus i szparagami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża kolendra
  • olej do smażenia


Sos:

  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki.  Szparagi kroimy na 3 cm kawałki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy szparagi, ale bez łebków. One potrzebują dosłownie tylko 2 minuty na obróbkę cieplną. Szparagi przez chwilę smażymy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i tak dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy łebki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
W międzyczasie robimy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i wraz z innymi składnikami mieszamy w szklance.
Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Mozzarellę odcedzamy z  zalewy.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy listkami kolendry.


Komentarze