czwartek, 23 maja 2019

Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową


Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką.

Składniki:

360g steki minutowe z łososia Mowi (2 opakowania po 180g)

Marynata:
4 łyżki ginu
2 łyżka soku z cytryny
2 łyżka soku z pomarańczy
2 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Pasta koperkowa:
50g świeżego koperku
100g migdałów
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
40g parmezanu
sól
pieprz

Dodatkowo:
2 bagietki
1 pęczek szparagów
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata:
Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Steki z łososia zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60 sekund z każdej strony.

3. Pasta koperkowa:
Koper umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.

5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią.

6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową.




To proste: w świecie bez alternatyw alternatywą jest MOWI.



Nasza misja to misja dla szaleńców: chcemy przekonać Cię do spożywania większej ilości owoców morza, a w szczególności łososia. Często powtarzamy „Łosoś jest dobry”, i możesz mówić, że przecież nie możemy twierdzić nic innego. To jasne. Ale faktem jest, że nasz łosoś – łosoś MOWI – rzeczywiście JEST dobry. Jesteśmy również pewni, że MOWI JEST dobrem.  Pytasz „czemu?” – oto odpowiedź:
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 wspomagają rozwój i funkcjonowanie Twojego mózgu – a przecież mózg Ci się przydaje – punkt dla nas.
  • Omega-3 pochodzenia morskiego pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia… a tych na pewno trzeba unikać.
  • MOWI zawiera bardzo, bardzo, baaaaaaardzo długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszych komórek (spytaj swojego lekarza, jeżeli nie wierzysz).
A dodatkowo: MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała na najwyższych obrotach.

#lososmowi

Odwiedź Nas na:



2 komentarze:

  1. Radek Gotujemy i testujemy23 maja 2019 22:06

    Wygląda obłędnie :) a grill już w sobotę :) dziękuję za przepis
    Gdzie mogę kupić takiego łososia ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Carrefour, Makro, Tesco i Auchan :)

    OdpowiedzUsuń