Nie mogę Was zmusić do upieczenia tego ciasta, ale napisze tylko, że jeśli nie spróbujecie, to może się okazać, że straciliście okazję na zjedzenie najlepszego w życiu ciasta z rabarbarem :) Idealne, nieprzesłodzone kruche ciasto, słodka masa marcepanowa, w której zatopiony jest rabarbar. Jego kwaskowatość idealnie współgra z delikatną masą z migdałów. Ciężko się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Tak tylko ostrzegam ;)
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- jajko
- łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
masa:
- 200 g masy marcepanowej
- 120 g masła
- 2 jajka
dodatkowo:
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę.
Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.
Schładzamy je w lodówce minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Marcepan miksujemy z masłem i jajkami na gładką i puszystą masę o konsystencji kremu maślanego.
Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki i mieszamy z cukrem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy ok 24 cm.
Nakłuwamy i na wierzch wykładamy masę marcepanową.
Wierzch posypujemy rabarbarem, lekko wgniatając go w masę.
Całość pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy