Kurczak duszony w botwince -to pyszna propozycja obiadowa na soczyste filety z kurczaka w kremowym sosie z botwinki.
Filety kurczaka w kremowym sosie z botwinki, przykryte z pierzynką z mozzarelli i oprószone świeżym koperkiem, to pyszne danie, idealne w sezonie na nowalijki. Jeśli macie pod ręką botwinkę, a marzy się Wam tym razem coś innego niż tradycyjna zupa botwinka lub chłodnik litewski, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Kurczak duszony w botwince – Składniki:
- 1 dość duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 600 g
- 1 pęczek botwinki (liście – ok.200 g + buraczki – ok. 60g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka
- 1 czubata łyżka masła do smażenia
- 1 duży ząbek czosnku
- 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 g sera mozzarella (waga po odsączeniu z zalewy)
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + 50 ml zimnej wody (do zagęszczenia sosu)
Przepis na filety z kurczaka duszone w botwince:
- Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Przekroić wzdłuż na 2 podłużne filety i rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawić z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok.
- Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
- Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Liście drobno posiekać.
- Na tej samej patelni roztopić 1 czubatą łyżkę masła i lekko zrumienić duży ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach (lub przeciśnięty) przez praskę. Smażyć przez ok. 30 sekund, co jakiś czas mieszając. Kolejno na patelnię wrzucić starte na małych oczkach buraczki, przemieszać, dorzucić posiekane liście botwinki i smażyć przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać podgrzany bulion, śmietankę kremówkę oraz gęstą kwaśną śmietanę . Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Dusić całość przez ok. 10 minut na gazie ciut większym niż najmniejszy płomień, aż buraczki zmiękną, a sos nieco odparuje. Po tym czasie można sos zagęścić mąką (w tym celu w 50 ml zimnej wody należy dokładnie wymieszać 2 czubate łyżeczki mąki pszennej, a następnie przelać je do sosu i cały czas mieszać, by nie powstały grudki). W środek sosu włożyć podsmażone wcześniej filety. Całość zagotować.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyć nią kotlety. Przykryć patelnię pokrywką i gotować całość jeszcze przez ok. 3 minuty aż ser się roztopi.
- Ściągnąć patelnię z ognia, a kotlety posypać posiekanym koperkiem. Podawać np. z młodymi ziemniakami. Smacznego!