czwartek, 23 maja 2019

Najprostsze jest najlepsze czyli makaron z groszkiem

Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem

Makaron z groszkiem gości na naszym stole już od kilku lat. Jest jednym  dań z grupy „obiad awaryjny” bo wszystkie składniki zazwyczaj są w domu a czas przygotowania nie przekracza w zasadzie czasu gotowania makaronu. Makaron z groszkiem zdumiewa swoją prostotą i smakiem … czasem najlepsze jest to najprostsze … 

Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z groszkiem:

  • pół opakowania drobnego makaronu bezglutenowego lub zwykłego (ok 200-250g),
  • ok 300 g mrożonego groszku,
  • 1 niewielka cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek parmezanu,
  • łyżka masła,
  • sól do gotowania makaronu i groszku

Sposób przygotowania makaronu z groszkiem.

Makaron i groszek gotuję oddzielnie w dwóch garnkach zgodnie z przepisami na opakowaniach.

Pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek delikatnie szklę na maśle, często mieszając żeby się nie przypaliło.

Dorzucam na patelnię odcedzony makaron i groszek, mieszam, posypuję startym parmezanem, podsmażam mieszając jeszcze przez jakieś 3 minuty. 

Makaron z groszkiem gotowy.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku