czwartek, 23 maja 2019

Deser z domową galaretką arbuzową


Kolejny pomysł na słodkości z wykorzystaniem agar-agar - deser z domową galaretką arbuzową udekorowany galaretką agrestową i świeżymi owocami. Prosto i smacznie. Ps. domowa galaretka arbuzowa to zblendowany miąższ z arbuza wymieszany z miodem oraz sokiem z cytryny. 


Składniki na 4 porcje:
0,5 kg obranego arbuza (bez pestek)
1 łyżeczka agar-agar*
1 galaretka, np. o smaku agrestowym

do smaku
miód, np. malinowy
sok z cytryny

do dekoracji
truskawki borówki


**agar-agar to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, w szczególności polecana dla wegetarian/wegan; można ją zastąpić żelatyną (tylko wtedy przeczytajcie na opakowaniu, jaką ilość żelatyny należy dodać do płynnej masy, a także w jaki sposób należy rozpuścić żelatynę!)


Galaretkę (np. o smaku agrestowym) rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do schłodzenia i delikatnego stężenia. Miąższ z arbuza pokroić, przełożyć do rondelka i zmiksować, np. za pomocą blendera. Dodać do niego agar-agar. Masę wymieszać. Następnie miąższ z arbuza podgrzać i gotować 1-2 minuty (w ten sposób "uwalniamy" moc agar-agar i dzięki temu arbuz stężeje). Na sam koniec do masy dodać do smaku miód oraz sok z cytryny. Wymieszać. Do pucharków przelać przygotowaną galaretkę arbuzową. W międzyczasie owoce umyć, a truskawki obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Na stężonej masie arbuzowej ułożyć owoce i całość zalać wcześniej przygotowaną galaretką. Wstawić do lodówki. Deser podawać po mocnym schłodzeniu i stężeniu galaretki. 

Arbuz przed i po zmiksowaniu




1 komentarz: