Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem

Najprostszy przepis na zielone szparagi 

Przepis na szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem powstał dzięki Agnieszce Szyszkowskiej, u której gościliśmy jakiś czas temu. Pełni energii i nowych pomysłów po warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Staszka z myfotos.pl rzuciliśmy się na szparagi niczym wygłodniałe stado...

Usmażone na maśle szparagi z orzechami włoskimi, parmezanem i jajkiem przepiórczym to
rewelacyjne połączanie, nawet w renomowanej restauracji nie jadłam lepszych

Inne

przepisy na szparagi



Szparagi z orzechami wloskimi i parmezanem

Zielone szparagi z prażonymi orzechami włoskimi i parmezanem

proporcje dla 3-4 osób
  • 500 g zielonych szparagów
  • garść orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki startego na tarce parmezanu
  • po 2-3 jajka przepiórcze na osobę
  • 2 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi z orzechami wloskimi i parmezanem

Jak przygotować szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem

Szparagi opłukać zimną wodą i odciąć zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie musimy obierać.  W wysokim garnku zagotować wodę. Szparagi włożyć do wrzącej, osolonej wody, w ten sposób, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Można to zrobić także w specjalnym garnku z koszyczkiem do gotowania szparagów. Gotować około 5-10 minut w zależności od grubości szparagów. Po wyjęciu można je opłukać zimną wodą.
Na patelni  rozpuścić połowę masła, dodać szparagi i orzechy włoskie, smażyć na niewielkim ogniu około 5 - 7 minut.
Jajka przepiórcze usmażyć na maśle (żółtko powinno pozostać płynne), ułożyć na ugotowanych szparagach i posypać startym na tarce parmezanem.


Szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: