Kruche ciasto to hasło które samo w sobie jest już zapowiedzią smacznego deseru!
Kruche ciasto ma ogromny potencjał, bo świetnie smakuje nadziane najróżniejszymi owocami, w zależności od sezonu.
Bardzo polecam!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI
Składniki na kruche ciasto z owocami:
350g mąki
6 łyżek cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis
łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 jajko
150g masła lub smalcu
3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby
1 słoiczek kwaśnego dżemu np śliwkowego
owoce sezonowe np truskawki, wiśnie
Jak zrobić kruche ciasto z owocami:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę.
Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany).
Ciasto dzielimy na 3 części.
Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Spód ciasta smarujemy dżemem i pokrywamy warstwą owoców.
Ostatnią część ciasta wałkujemy i rozkładamy ( nie musi być dokładnie) na owocach.
Całość zapiekamy ok 45-55 min w 180st. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.