Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto to hasło które samo w sobie jest już zapowiedzią smacznego deseru!

Kruche ciasto ma ogromny potencjał, bo świetnie smakuje nadziane najróżniejszymi owocami, w zależności od sezonu.

 

Bardzo polecam!

 

 

 

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI

 

Składniki na kruche ciasto z owocami:

350g mąki

6 łyżek cukru pudru

łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis

łyżeczka płaska proszku do pieczenia

1 jajko

150g masła lub smalcu

3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby

1 słoiczek kwaśnego dżemu np śliwkowego

owoce sezonowe np truskawki, wiśnie

 

 

 

Jak zrobić kruche ciasto z owocami:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę.

Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany).

Ciasto dzielimy na 3 części.

Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min.

Spód ciasta smarujemy dżemem i pokrywamy warstwą owoców.

Ostatnią część ciasta wałkujemy i rozkładamy ( nie musi być dokładnie) na owocach.

Całość zapiekamy ok 45-55 min w 180st. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.