Doskonała sałatka z tuńczykiem

Przepyszna wersja sałatki z tuńczykiem! Marynowane pieczarki, korniszony, jajka i ryż. Szybko i smacznie, polecamy!

Składniki:
  • pół woreczka białego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • korniszony, ok. 200 g
  • pieczarki marynowane, ok. 150 g
  • 5 jajek na twardo
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem. Korniszony pokroić w plasterki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Białka jajek pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć drobno na tarce.
2. Przygotować sos: majonez połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Wymieszać.
3. W przezroczystej salaterce układać od dołu kolejne warstwy: ryż, tuńczyk, korniszony (zostawić trochę do dekoracji wierzchu), pieczarki, białka, żółtka (po środku) i pozostałe plasterki ogórków (wokół żółtek). Każdą warstwę polewać sosem.