środa, 22 maja 2019

Zupa z młodej kapusty


Jedna z pierwszych wiosennych zup to z młodej kapusty z koperkiem. Polecam 









Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • ewentualnie łyżeczka kminku mielonego



Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy przygotować wywar.  Kawałek dowolnego mięsa włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim ogniu, jeśli powstaną szumowiny należy je zdjąć szumówką. Następnie dodać 2-3 listki laurowe, włoszczyznę ( ja dodaję liście pietruszki, lubczyku, selera i pora zwinięte i związane nitką). Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do wywaru, a także zeszkloną cebulkę razem z masłem. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Kapustę obrać z pierwszych liści i pokroić niezbyt drobno, dodać do garnka i gotować jeszcze chwilę do momentu, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać posiekany koperek i przyprawić.













Życzę Smacznego!




Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę 

1 komentarz:

  1. Jestem wielką fanką kapusty, więc z miłą chęcią wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...