.

.

środa, 22 maja 2019

Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy+FILM

Witam Kochani

dziś zapraszam na pyszny i łatwy sernik z dodatkiem mleka w proszku. jest bardzo lekki, kremowy i bardzo Wam go polecam :)


SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

SPÓD

-1 i 3/4  szkl mąki pszennej tortowej
-2 jajka
-łyżeczka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki śmietany 18%
-120g masła lub margaryny


MASA SEROWA

-1 kg sera wiaderkowego
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
-3\4 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy
-250ml zimnego mleka
-1,5 szklanki mleka w proszku pełnego


LUKIER

-sok z cytryny
-cukier puder


DODATKOWO

-płatki migdałowe

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto. 


Wałkujemy i dajemy do blaszki.

Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni.
Wyciągamy z piekarnika.


MASA SEROWA
Do miski dajemy ser, żółtka.

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być sztywna i lśniąca.

Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko w proszku i miksujemy. 

Następnie dodajemy 2 budynie (proszek) i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.

Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką.
Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być :)



Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.


Sernik piękne podrośnie.

Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut,
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik.


Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik.


Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.






I gotowe :)
Bardzo polecam sernik jest wspaniały :)

Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Jest naprawdę bardzo dobry pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. czy pieczmy w nagrzanym piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem krótko :) przepychota:) najlepszy sernik jaki jadłam. Tylko zrobiłam na spodzie z herbatnikow. Teraz będę tylko ten sernik piekla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak miło :) Bardzo się cieszę, ze smakował. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  5. Kiedyś go piekłam,jest najlepszy jaki jadłam do tej pory. Właśnie znowu go pięke na Święta. Gorąco polecam spróbować, nie będziecie żałować ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm. Chcialam upiec ale mam tylko szklanke mleka w proszku. Czy to wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spokojnie upiec sernik, ale musisz zmniejszyć troszkę proporcje tak by 1 szklanka mleka w proszku była wystarczająca. Wyjdzie Ci troszeczkę niższy :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź i za przepis. Zrobiłam z normalnej porcji i muszę przyznać, że jest pyszny.Napewno będę go robić częściej :)

      Usuń
  7. Pyszny sernik! Robiłam go już kilka razy, za każdym razem idealny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam go kilka razy i jest to najlepszy sernik jaki jadłam. Moje pytanie. Czy mogę go upiec bez spodu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie.,.można bez spodu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko