wtorek, 21 maja 2019

Łosoś pod ziołową pierzynką z kuskusem i szparagami


Soczysty filet z łososia o cytrusowej nucie, pieczony z chrupiącą, niezwykle aromatyczną pierzynką na bazie pachnącego świeżego koperku, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki, podany z grillowanymi szparagami i kuskusem to ciekawy pomysł na klasycznego łososia w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

600g świeżego, surowego łososia pure Mowi (4 x 150g)  

Marynata:
1 łyżka soku z cytryny
sok i skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Ziołowa pierzynka:
100g orzechów ziemnych niesolonych
50g świeżego kopru
1 bułka kajzerka
skórka z 1 limonki
4 łyżki soku z limonki
3 łyżki parmezanu
8 łyżek oliwy z oliwek
pieprz
sól

Dodatkowo:
200g kaszy kuskus
1 pęczek szparagów
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata:
Sok, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Filety z łososia umyć, osuszyć, zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30 minut.

3. Ziołowa pierzynka:
Składniki pierzynki przełożyć do malaksera, zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie zmiksować.

4. Na każdy kawałek łososia wyłożyć przygotowaną ziołową pierzynkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 23 minuty.

5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.

6. Gotowego łososia podawać z kuskusem i szparagami.



Najłatwiejszym sposobem na dzielenie się dobrem jest przyrządzenie dla kogoś... czegoś dobrego. A cóż może być lepszego niż potrawa z przepełnionym dobrem łososiem ? Sprawdź, jak dobrze mogą wyglądać (i smakować)... Twoje obiady, śniadania i kolacje. Dodaj do nich łososia MOWI, którego fantastyczny kolor i doskonały smak świadczą o wysokiej zawartości Omega-3 i witamin. Łosoś MOWI jest tak dobry, bo my jesteśmy dla niego dobrzy. Opiekujemy się nim od 1964 roku w arktycznych wodach Norwegii, karmiąc go specjalną karmą MOWI o wysokiej zawartości składników pochodzenia morskiego.
#lososmowi



- MOC KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 I CHUDE BIAŁKO -

Hodowane przez nas łososie są rybami pełnymi zalet: bogate w białko, witaminy A, D i E. Należą do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. To właśnie mięso łososia jest najbogatszym, występującym w naturze, źródłem tych kwasów. Łososie od Mowi Poland zawierają tak wiele substancji odżywczych, że powinny być składnikiem każdej zdrowej diety.

 - NASZE FARMY OGRANICZAJĄ WPŁYW NA ŚRODOWISKO NATURALNE -

Prawie wszystkie nasze farmy (a do 2020 r. już wszystkie) są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję,  że nasz łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Certyfikat potwierdza także przestrzeganie przez nas surowych wymogów dotyczących żywienia ryb w tym nie używania antybiotyków.

 - BEZ ANTYBIOTYKÓW, BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW, BEZ KONSERWANTÓW - 

Spożywając produkty oferowane przez Mowi nie musisz obawiać się, że znajdziesz w nich nawet śladowe ilości antybiotyków. Po prostu w hodowli łososia ich nie stosujemy. Przetwarzając łososia nie używamy również sztucznych barwników ani konserwantów. Nasze łososie są tak pyszne, że nie musimy uciekać się do używania sztucznych aromatów i wzmacniaczy smaku. 

- KONTROLUJEMY CAŁY PROCES HODOWLI ŁOSOSIA -

Jesteśmy jedyną firmą na świecie, która może poszczycić się posiadaniem kontroli nad całym procesem hodowli łososi atlantyckich począwszy od selekcjonowania najbardziej wartościowej ikry, przez produkcję narybku, kontrolę optymalnych warunków dla wzrostu ryb na naszych farmach w Norwegii (jako jedyny polski producent posiadamy własne farmy w Norwegii), po wprowadzenie bardzo restrykcyjnych warunków przetwórczych i logistycznych.

NASZE ŁOSOSIE DORASTAJĄ BEZSTRESOWO W KOMFORTOWYCH WARUNKACH -

Aby uzyskać piękne, dorodne, a przede wszystkim zdrowe okazy nasze ryby w komfortowych warunkach dorastają przez trzy lata. W tym czasie ryby hodowane są bezstresowo w wydzielonych obszernych akwenach, karmione wyłącznie wyprodukowaną przez nas karmą. Nie korzystamy, jak inne firmy, z gotowej karmy. W każdym etapie dorastania naszych ryb chcemy znać każdy element diety łososi.

Z D R O W Y   Ł O S O Ś   M O W I



Łosoś MOWI kocha dobre towarzystwo :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz