środa, 22 maja 2019

Cykoria zapiekana pod beszamelem

Cykoria już popularna także w Polsce.










Składniki:

4 cykorie
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml mleka
1 kostka bio bulionu warzywnego 
gałka muszkatołowa
200 g plastrów sera ementaler
8 plastrów szynki
sól, pieprz


Przygotowanie:

Oczyściłem główki cykorii, wykroiłem gorzkie piętki. Zagotowałem wodę, osoloną i zakwaszoną sokiem z cytryny. We wrzątku blanszowałem 3-4 minuty. Osączyłem, ostudziłem.

W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut.

Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą beszamelu, obłożyłem pozostałymi plasterkami sera. 
Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz