Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana



Jak tylko zobaczyłam tą zapiekankę na blogu apetycznie-klasycznie to od razu wiedziałam, że przypadnie do gustu mojemu mężowi. Uwielbiam on bakłażana. Zapiekankę robiła sam, wyszła rewelacyjna, jak najbardziej to również moje smaki. Do zapiekanki ugotowaliśmy ryż i powiem Wam, że zgrał się smakowo idealnie :-) Polecam Wam bardzo, bo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczą bakłażany, sos pomidorowy, ser mozzarella i parmezan i pomidory. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g startej mozzarelli
  • 75 g parmezanu
  • 300 g passaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka małych pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
  • sól
  • pieprz


1. Bakłażana myjemy, kroimy na 0,5 cm plasterki i zasypujemy je solą. Odstawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ten zabieg pomoże pozbyć się nam goryczki.
2. Plastry nacieramy oliwą i smażymy z obu stron jakieś 2-3 minuty. 
3. Passatę mieszamy z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. 
4. W naczyniu do zapiekania rozprowadzamy 2 łyżki sosu, układamy połowę bakłażana, na nim smarujemy połowę sosu i posypujemy połową mozzarelli i parmezanu. 
5. Układamy drugą połowę bakłażana, smarujemy drugą połowę sosu, na sosie układamy pomidory pokrojone w plasterki (chyba, że są to koktajlowe to wtedy kroimy je na połówki) i wierzch posypujemy resztą serów.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekankę pieczemy przez około 30 minut. Można podać z pieczywem, u nas była z ryżem jaśminowym i smakowała rewelacyjnie. Smacznego :-)

Jeśli chcielibyście zakupić produkty na to danie przez internet, to polecam zapoznać się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl/sklepy-eko





17 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie, ale ja akurat bakłażanów nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zrobiłam się głodna. Wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam ją w restauracji kuzynki=ma narzeczonego Włocha i prowadzą knajpę, pyszne to jest!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam bakłażany i nie wiedziałam co z nich zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam ale słyszałam, że jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanki z bakłażana nie robiłam, a widze, ze warto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności ! zapraszam również do mnie https://sweeetdreamsx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj coś czuję, że mojemu też by bardzo zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi zrobiłaś smaka na taką zapiekankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. aż ślinka leci. uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda zachęcająco, aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. O wow..ale smakowitości tu nam pokazujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny blog. U mnie: najlepsze sposoby jak zdobyć premię, 600 i 200 zł za założenie konta, bony do sklepów internetowych i stacji paliw, zniżki 15% do restauracji w kraju i zagranicą oraz 4% na booking.com.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger