Drożdżowe babeczki

Drożdżowe babeczki robię dość często bo super nam się sprawdzają na śniadania albo do lunchboxów. Od razu można upiec więcej i zamrozić a potem wyjmować sobie po jednej sztuce kiedy najdzie nas ochota.

Musze przyznać, że jako świeżo upieczona mama trójki dzieci cenię sobie takie rozwiązania – raz zrobić więcej, zamrozić i mieć na zaś, na dni kiedy czasu brak.

Bardzo lubię poniższy przepis na ciasto drożdżowe bo jest uniwersalny i smaczny a takie babeczki świetnie smakują nadziane  powidłami śliwkowymi lub dżemem morelowym.

 

PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BABECZKI

Składniki na drożdżowe babeczki:

500g mąki pszennej

150g masła

2 jajka

0,5 szkl cukru

1 aromat waniliowy

5 dag drożdży świeżych

120 ml ciepłego mleka

szczypta soli

1 słoiczek ulubionego dżemu

syrop klonowy do posmarowania

 

 

Jak zrobić drożdżowe babeczki:

W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy.

Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste.

Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki.

Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem.

Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę.

Ciasto dzielimy na 12 części, każdą lekko rozpłaszczamy, kładziemy na niej łyżeczkę dżemu, zlepiamy brzegi – wkładamy do wysmarowanej masłem foremki na muffinki.

Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy ok 30min w 180st.

Gorące bułeczki smarujemy syropem klonowym dla ładnego wyglądu i pysznego smaku.