Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką – to nasza kolejna propozycja w sezonie na pyszną i prostą surówkę z młodej kapusty. Idealnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu oraz jako surówka na grilla.
Surówka z młodej kapusty przepis
Przepis na tę surówkę jest bajecznie prosty, więc gdy tylko nastaje sezon, robię ją w mojej kuchni bardzo często. Czasami jest ona w wersji totalnie podstawowej, a czasami w wersji takiej, jaką zaprezentowałam Wam poniżej. Taka surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do wiosennego obiadu, a także do dań z grilla. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką – Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty – ok. 600 g
- 2 średnie marchewki – 170 g
- dość duży pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Surówka z kapusty – jak zrobić?
Surówka z młodej kapusty i marchewki pojawia się u nas obowiązkowo, co roku, w sezonie. Poza sezonem zaś często lubimy robić do obiadu surówkę z białej kapusty (tzw. starej) i marchewki.
Pyszna jest również surówka z młodej kapusty w wersji podstawowej, czyli z samym koperkiem – jest ona bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga użycia wielu składników, a mimo to smakuje wyśmienicie. Tak wiec gorąco zachęcam do jej wypróbowania przy najbliższej okazji.
Przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem i marchewką:
- Młodą kapustę pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Następnie umyć, osuszyć i podzielić na 4 części. Liście każdej ćwiartki młodej kapusty drobno poszatkować. Wrzucić do miski, dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na ok. 15-20 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać soki, które puściła.
- Marchewkę umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Koperek drobno posiekać.
- Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą marchewkę, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę z młodej kapusty i ewentualnie doprawić pod swoje gusta smakowe solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Smacznego!
Surówka z młodej kapusty i marchewki świetnie sprawdza się jako lekka surówka na grilla lub wiosenna surówka do obiadu, idealna zwłaszcza do dań smażonych i młodych ziemniaczków. Na moim blogu znajdziecie jeszcze kilka innych wersji surówek z udziałem młodej kapusty, tak więc gorąco zachęcam do przejrzenia przepisów i czerpania inspiracji kulinarnych. A jeśli chcecie, to możecie podrzucić także Wasze pomysły na surówki z jej udziałem – możecie je napisać w komentarzach poniżej lub wysłać mi na maila. Chętnie skorzystam również z Waszych propozycji ;)
Fenomenalny sos! Cos pięknego :*
Bardzo smaczna :) Dziękuję za przepis <3
surówka z kapusty rewelacja polecam
Bardzo smaczna polecam przepis
Witam serdecznie Wczoraj zrobiłam tę surówkę. Jest przepyszna!!! Gorąco polecam ten przepis.
Cieszę się Bożenko, że smakowała ;)
Czy idzie taką surówkę zawekować?