poniedziałek, 20 maja 2019

Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej

Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej
Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej

Pierwszy raz takie kotlety jadłam w jednej z restauracji w Gdańsku i bardzo przypadły mi do gustu. Po powrocie do domu spróbowałam je odtworzyć i oto co z tego wyszło … moim zdaniem są pyszne … no ale spróbujcie sami.

Składniki potrzebne do przygotowania kotletów pieczarkowych z kaszy gryczanej:

  • 150 g palonej kaszy gryczanej,
  •  8 niewielkich pieczarek,
  • 2 całe dymki,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 jajka,
  •  4 łyżki mąki gryczanej/ryżowej/pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka tymianku,
  • bułka tarta (u mnie bezglutenowa)
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.
Sposób przygotowania kotletów pieczarkowych z kaszy gryczanej:

Kaszę płuczę, zalewam 300 ml wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę przesypuję do miski i pozostawiam do ostygnięcia.

Pieczarki myję i ścieram na tarce o grubych oczkach, siekam dymkę, ścieram ser żółty na tej samej tarce co pieczarki i łączę te składniki z wystudzoną kaszą gryczaną. Dodaję całe jajka, mieszam, dodaję mąkę i mieszam dokładnie. Masa wydaje się dość sypka ale bez problemu udaje się z niej uformować kotleciki które obtaczam w tartej bułce i smażę na patelni z gorącym olejem. W czasie smażenia jajko zwiąże składniki i kotleciki nie powinny się rozpadać.

Kotlety pieczarkowe z kaszy gryczanej gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku