poniedziałek, 20 maja 2019

Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem

Dziś serwuję danie dość szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że macie wcześniej ugotowany bulion lub rosół.
Danie jednogarnkowe a jest nim risotto.
Kremowe wzbogacone szparagami, cukinią i pomidorkami a na końcu z dodatkiem parmezanu.
Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację.
Ale tu koniecznie musi być ryż do risotto, bo taki zwykły nie zda egzaminu.

A ryż kupicie bez wychodzenia z domu w sklepie internetowym Kuchnie Świata


Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem


Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem

Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem




Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem - składniki


1 pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
250 g koktajlowych pomidorków
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g wędzonego boczku
1 szk startego parmezanu
rosół
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju


Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem - przygotowanie


W szerokim rondlu podsmażyć na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę i boczek.
Potem dodać starty na drobnych oczkach czosnek, chwilkę smażyć.
Wsypać ryż i od czasu do czasu mieszając doprowadzić podsmażyć go czyli doprowadzić do stanu aż ryż zrobi się szklisty.
Wtedy wlać chochelkę gorącego rosołu ( rosół musi być cały czas gorący ) i gotować do momentu wchłonienia się rosołu w ryż.
Tę czynność powtarzać aż ryż będzie tak w połowie miękki.
Potem dodać pokrojone szparagi i cukinię i dalej podlewać ryż i dalej do gotować ale pamiętać trzeba o mieszaniu.
Następnie dodać obrane ze skórki pomidory, wcześniej sparzone.
Nadal gotować risotto ( cały proce trwa około 30 minut ).
Na koniec gdy ryż jest miękki wsypać starty wcześniej parmezan i dodać masło i dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze pieprzem i w miarę konieczności solą.
Risotto ma być kremowe, podawać gorące

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.