poniedziałek, 20 maja 2019

Charlotte rabarbarowo- śmietankowa

Długo za mną chodziła ta wdzięczna Charlotte w swojej biszkoptowej sukience z falbankami :)
Tak piękna, że aż trudno było mi uwierzyć, że jest tak prosta w wykonaniu.
Sezonowe owoce, śmietanka i delikatne biszkopty to przepis na pyszne ciasto, którego dodatkowo nie trzeba piec!
U mnie wersja podwójnie rabarbarowa z delikatną, jak lipowy puch, bitą waniliową śmietanką.
Sezon na rubinowe, kwaśne łodygi trwa, a zatem część ląduje w musie, a część na wierzchu Charlotte w wersji pieczonej.
Do tego filiżanka ulubionej kawy i można mieć mały weekend prawie codziennie...nawet w poniedziałek i nawet, kiedy za oknem majowe burze! :)
Słodkość biszkoptów, waniliowy aromat i delikatna rabarbarowa kwaśność uzupełniają się w Charlotte doskonale, szczególnie w puszystych, musowych warstwach.
Taki deser z pewnością niejednego zachwyci wyglądem ale także namaluje rubinowo-rabarbarowe rumieńce radości i rozkoszy na policzkach podczas jedzenia.
Krójcie rabarbar i rozpłyńcie się w wiosennej słodkości :)



























Charlotte rabarbarowo- śmietankowa
na małą tortownicę (17cm średnicy)
Potrzebujesz:
  • 1 opakowanie biszkoptów lady fingers (160g)
Mus rabarbarowy:
  • 400g obranego rabarbaru
  • 2,5 łyżki cukru
  • odrobina wody (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + zimna woda do namoczenia
  • 1 kopiasta łyżka bitej śmietany
Bita śmietana:
  • 200ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej)
  • 100g mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / ziarenka z 1/2 laski wanilii
Pieczony rabarbar:
  • 2 obrane łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przyrządzenia:
1. Przytnij biszkopty po jednej stronie tak, aby trzymały pion w tortownicy.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.
3. Biszkopty ustawiaj pionowo wzdłuż boków tortownicy, jeden przy drugim.
4. Odcięte kawałki biszkoptów wsyp na dno tortownicy, lub spałaszuj od razu ;)

Mus rabarbarowy:
1. Pokrój rabarbar na kawałki 1-2cm i włóż do garnka.
2. Przysyp owoce cukrem i podlej odrobiną wody - gotuj na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się rabarbaru.
3. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej zimną wodą, do przykrycia żelatyny - odstaw do napęcznienia.
4. Gotowy rabarbar zdejmij z ognia i odstaw na 10 min.
5. Do ciepłego rabarbaru dodaj namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj - odstaw do całkowitego ostygnięcia.
6. Do zimnego rabarbaru dodaj kopiastą łyżkę ubitej śmietany (patrz niżej) i bardzo dokładnie wymieszaj.
7. Mus rabarbarowy wylej do formy z biszkoptami.

Bita śmietana: 
1. Zimną śmietankę wlej do metalowej miski, dodaj cukier puder i mascarpone i ubij na sztywno.
2. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
3. Bitą śmietanę delikatnie wyłóż na rabarbarowy mus i wyrównaj.
4. Włóż ciasto do lodówki na 4h lub całą noc.

Pieczony rabarbar:
1. Pokrój łodygi rabarbaru na 5cm kawałki i ułóż na blasze do pieczenia.
2. Wymieszaj miód z waniliowym ekstraktem i polej mieszaniną rabarbar - przemieszaj.
3. Piecz 10min. w 190*C.
4. Układaj kawałki pieczonego rabarbaru na gotowej Charlotte, przed podaniem.

Smacznego!












































































Rhubarb and cream Charlotte 
for a small springform (17cm in diameter)
Ingredients:
  • 1 pack of lady fingers biscuits (160g)
Rhubarb mousse:
  • 400g of peeled rhubarb
  • 2.5 tablespoons of sugar
  • a little water (optional)
  • 1.5 teaspoons of gelatin + cold water to soak
  • 1 heaped spoon of whipped cream
Whipped cream:
  • 200ml whipping cream (very cold)
  • 100g mascarpone
  • 1,5 tablespoons of powdered sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract / grains with 1/2 vanilla pods
Roasted rhubarb:
  • 2 peeled rhubarb stalks
  • 1 teaspoon of liquid honey
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract
Method:
1. Cut the biscuits on one side so that they hold the plinth in the springform pan.
2. Lay the bottom of the springform pan with baking paper, releasing the paper outside.
3. Place the biscuits upright along the sides of the springform pan, one next to the other.
4. Place the cut pieces of biscuits into the bottom of the springform pan, or eat it immediately ;)

Rhubarb mousse:
1. Cut the rhubarb into 1-2cm pieces and put in a pot.
2. Sprinkle fruit with sugar and pour a little water - cook on low heat until the rhubarb is completely disintegrated.
3. Pour the gelatine into a bowl and pour over cold water to cover the gelatin - leave it to bloom.
4. Remove the ready rhubarb from the fire and leave it for 10 minutes.
5. Add bloomed gelatine to warm rhubarb and mix thoroughly - leave to cool completely.
6. Add a spoonful of whipped cream (see below) to the cold rhubarb and mix thoroughly.
7. Pour rhubarb mousse into the mold with biscuits.

Whipped cream:
1. Pour cold cream into a metal bowl, add powdered sugar and mascarpone and whisk until stiff.
2. Add vanilla extract and mix.
3. Gently place the whipped cream onto a rhubarb mousse and align.
4. Put the Charlotte in the fridge for 4 hours or overnight.

Roasted rhubarb:
1. Cut the rhubarb stalks into 5cm pieces and place on a baking tray.
2. Mix honey with vanilla extract and pour a mixture of rhubarb - toss.
3. Bake 10min at 190*C.
4. Arrange pieces of roasted rhubarb onready Charlotte, before serving.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Torcik wygląda genialnie! Koniecznie z filiżanką aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...