Pizza z pokrzywą

Prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna!

Warto zrobić teraz z majowej pokrzywy!

Świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy.

 

 

PRZEPIS NA PIZZE Z POKRZYWĄ

Składniki na pizze z pokrzywą:

ciasto:

500g mąki

3 łyżki posiekanych świeżych liści pokrzywy

5 dag drożdży

4 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

ok 250ml ciepłej wody

sos:

1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

dodatki:

kilka plasterków boczku wędzonego

ser mozzarella

 

Jak zrobić pizze z pokrzywą:

W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia.

Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy niezbyt cienko na mini pizze.

Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami boczku, oprószamy oregano.

Pieczemy ok 15 min w 200st. Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze minutę aż ser się rozpuści.