Szukaj na tym blogu

wtorek, 21 maja 2019

Łazanki babci Irenki

Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.  


Składniki:
-800 g kapusty kiszonej
-250-300 g makaronu łazanki 
-300 g boczku wędzonego
-1 cebula
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-sól, pieprz do smaku

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalewamy ją wodą, zagotowujemy chwilę  i odcedzamy. Wywar zachować do gotowania innych potraw.  
Następnie kapustę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Dusimy godzinę, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwile razem smażymy.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z uduszoną kapustą i podsmażonym boczkiem z cebulką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz