Pizza bianca z gorgonzolą, gruszką i boczkiem

Tydzień temu weekend spędziłam w Warszawie na konkursie Mistrzowie domowych wypieków. Jednym z zadań było przygotowanie pizzy. Ja zdecydowałam się na zrobienie pizzy bianca (bo sos był biały na śmietanie, a nie tradycyjne pomidorowy). Smak pizzy był wytrawny, od połączenia gruszki, która oddała swoją słodycz, gorgonzoli, która dała lekko ostry i wyraźny smak sera, boczku jako dodatek mięsny chrupiący. A po upieczeniu na koniec wszystko posypałam świeżą rukolą. Efekt - była pyszna.  
Użyłam mąki typ 00 od Bosko-Włosko, bo to mąką jakiej używa się do pizzy we Włoszech.  Oczywiście jeśli nie macie możecie użyć mąki tortowej 450. Im mniejszy typ tym lepsza mąka do pizzy. 

pizza, bianca, gorgonzola, gruszka, boczek, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Pizza bianca z gorgonzolą, gruszką i boczkiem

ciasto:
  • 10 g drożdży świeżych
  • 120 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 200 g mąki typ 00 (jak nie macie to typ 450)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo mąka do podsypania
dodatki:
  • gorgonzola
  • gruszka
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • kulka mozzarelli
  • cienkie plasterki boczku surowego
  • rukola
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie ser parmezan albo np bursztyn

Drożdże wsypać do miseczki, dodać szczyptę cukru, wlać ciepłą wody, wymieszać i odstawić na chwilę aż zaczną pracować, ok 5 minut. Do miski wsypać mąkę, łyżkę oregano i sól. Dodać oliwę. Dodawać rozpuszczone drożdże z wodę. Wymieszać. Przełożyć na blat i ugniatać rękami, czyli złożyć na pół nacisnąć powierzchnią dłoni, znowu złożyć na pół i nacisnąć i tak ok 50 razy. Chodzi o to, że w robocie włókna glutenu się rozpadną, jeśli ciasto za mocno się rozgrzeje i wtedy nie wyrośnie. Ugniatanie ręką temu zapobiegnie, dlatego lepiej robić to rękoma. Gotowe ułożyć na omączonym blacie, przykryć miską w której się wyrastało i odstawić aż podwoi swoją objętość w temperaturze pokojowej najlepiej 24 C. (ok 30-60 min).



Po wyrośnięciu.


Jeśli używamy kamienia do pieczenia to włożyć go do piekarnika i nagrzać do 230 C. Jeśli pieczemy tradycyjnie to nastawić piekarnik na temp max np 250 C z blachą w środku.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną lekko mąką stolnicę. Ciasto rozciągnąć na pizze. 



*
Uformować okrąg. Najlepiej ułożyć na blaszce do pieczenia pizzy albo papierze do pieczenia wysmarowanym olejem. Garść rukoli drobno posiekać, wymieszać w miseczce ze  śmietaną.  Gruszkę pokroić na cienkie plasterki, gorgonzolę na kawałki.
Wierzch ciasta posmarować śmietaną z rukolą. Na wierzchu położyć plasterki gruszki, porwać mozzarellę, ułożyć kawałki gorgonzoli i plasterki boczku. 


*
Pizze przełożyć na kamień w piekarniku lub włożyć do piekarnika na najniższą półkę na rozgrzaną blachę i piec ok 10 min.
Wyjąć, zdjąć z blaszki lub papieru, ułożyć na talerzu, posypać rukolą i pokroić. Można jeszcze posypać wiórkami twardego sera np parmezanu albo polskiego bursztyn.

pizza, bianca, gorgonzola, gruszka, boczek, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

pizza, bianca, gorgonzola, gruszka, boczek, bernika, kulinarny pamietnik, obiad


*zdjęcie z konkursu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger