Szparagi.
Moja młodsza córeczka zapytała się po prostu: Mamo, czy dzisiaj są dżdżownice na obiad?
Przygotowanie:
- Myjemy szparagi pod zimną wodą.
- Odcinamy końcówki (1/3 długości).
- Leciutko obieramy (zaczynając od góry, w kierunku dołu) skórkę, szczególnie tę bardziej zdrewniałą, która znajduje się w dolnej części łodyżki szparagów.
- Gotujemy wodę.
- Gotującą się wodę solimy i leciutko wyostrzamy jej smak dodatkiem cukru.
- Wkładamy szparagi i gotujemy przez kilka minut (15 minut) aż zmiękną.
- Można podawać i można je gotować z dodatkiem tłuszczu (np masła – białe szparagi). Można podawać je tylko polane tłuszczem, przysypane serem parmezanem, czy żeby było bez produktów mlecznych – posypane pietruszką.
U mnie z dodatkiem ryżu i no cóż – wciąż jestem na diecie mięsnej – mimo że ograniczam jego ilości w swojej codziennej diecie – mięsne klopsiki z ziołami.
Smacznego
Pozdrawiam serdecznie
Beata
Szparagi uwielbiamy, ale jemy zazwyczaj albo pieczone albo zupę krem 🙂 Gotowane jakoś nigdy nie wyszły mi idealne.
WOW!! Fantastyczne te zdjęcia dań!
Uwielbiam szparagi, jednak niestety tylko czubki 😉 Szkoda, ze sezon na nie jest tak rkótki, bo te złoika to zupełnie inna historia…