Roladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem


Roladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem

Kruche, smaczne i bardzo aromatyczne zrazy z karkówki, młodej kapusty oraz boczku wędzonego to pyszny pomysł na obiad!

 

 

Składniki:

1 kg karkówki

ok. 1/4 główki kapusty

10 dkg wędzonego boczku w plastrach

1 szklanka mąki

olej do smażenia

1,5 szklanki bulionu

1 łyżeczka koncentratu

1 łyżka posiekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

 

 

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 1 centymetrowe plastry ***

*** Mięso rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Na rozbitym mięsie układamy kilka listków młodej kapusty ***

*** Na kapuście układamy po dwa plasterki wędzonego boczku ***

*** Następnie mięso zwijamy tworząc roladki ***

*** Każdą roladkę obtaczamy w mące ***

*** Roladki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez godzinę co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje ***

*** Na końcu danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Roladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem

  • Marta

    Przepyszne! Rozwalały mi się przy podsmažaniu, ale dałam jakoś radę, wyszły mięciutkie, pyszne pozdrawiam i dziękuję za super przepis