piątek, 17 maja 2019

Bułki czosnkowo-ziołowe posypane serem


Kto ma ochotę na domowe, miękkie, puszyste i lekko czosnkowe bułeczki drożdżowe? Wierzch bułek posypałam startym serem. Poniższe bułeczki idealnie smakują podane do sałatki, zupy czy też posmarowane samym masłem. Zachęcam do pieczenia. 


Składniki na 15 mini bułek:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (400 g)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
1/4 kostki masła (50 g)
1 jajko
szczypta soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru

dodatkowo
roztrzepane jajko
starty ser, np. grana padano



Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać to letnim mlekiem. Składniki dokładnie ze sobą połączyć i odstawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Czosnek obrać, bardzo drobno pokroić i rozetrzeć (lub przecisnąć przez praskę). Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, szczyptę soli, zioła prowansalskie, dodać czosnek i wlać podrośnięty rozczyn, wodę oraz wbić jajko Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ musi wchłonąć rozpuszczone masło. Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; co najmniej 1 godzina wyrastania ciasta). Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić i podzielić je na 3 wałki. Każdy kawałek ciasta podzielić na 5 części. Uformować bułeczki. Ułożyć je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej na blaszce o wymiarach 20 x 30 cm). Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podrośnięcia bułeczek (co najmniej 30 minut wyrastania!). Podrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Piec około 20-25 minut w 195°C (do zarumienienia).
Uwaga: bułki po upieczeniu powinny się ze sobą złączyć.


Wyrastanie ciasta i formowanie bułeczek

Po prawej stronie: wygląd bułek przed samym pieczeniem



Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz