niedziela, 19 maja 2019

Deser jogurtowo-truskawkowy


Pomysł na weekendowy, trójkolorowy deser. Do jego przyrządzenia wystarczą 4 składniki: jogurt naturalny, truskawki, cukier i substancja żelująca 😍 Deser jest prosty do przygotowania i lekki w smaku. 


Składniki na 3 duże porcje:
1 opakowanie dużego jogurtu naturalnego lub greckiego* (400 g)
350 g świeżych truskawek
cukier do smaku
2 łyżeczki agar-agar**

do dekoracji
borówki
truskawki

*jeżeli boicie się o to, że gorący jogurt może się zważyć to zastąpcie go mlekiem (krowim, roślinnym)

*agar-agar to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, w szczególności polecana dla wegetarian/wegan; można ją zastąpić żelatyną (tylko wtedy przeczytajcie na opakowaniu, jaką ilość żelatyny należy dodać do płynnej masy, a także w jaki sposób należy rozpuścić żelatynę!). 


Truskawki umyć, obrać, przesypać do kielicha blendera i zmiksować. Na sam koniec wsypać cukier (2-3 łyżeczki - do smaku) i łyżeczkę agar-agar. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Zimny jogurt wymieszać z łyżeczką agar-agar i łyżeczką cukru. Masę przelać do rondelka. Bardzo wolno podgrzewać (cały czas mieszając). Gdy masa będzie gorąca to garnek zdjąć z ognia i mieszać energicznie przez 1 minutę. Połowę masy jogurtowej przelać do pucharków. Pozostawić do stężenia. Do pozostawionej masy jogurtowej dodać połowę zmiksowanych truskawek. Ponownie masę zagotować (jogurt wraz z musem truskawkowym), cały czas mieszając. Gdy masa będzie się gotować to mieszać ją energicznie przez około 1 minutę. Przygotowaną różową masę wylać na białą.  Ponownie pozostawić do stężenia. Na sam koniec zagotować pozostałe zmiksowane truskawki. Gdy masa zacznie wrzeć, to ponownie masę gotować przez około 1 minutę cały czas ją energicznie mieszając. Na różową masę wylać mus truskawkowy. Deser pozostawić do stężenia. Przed podaniem ozdobić ćwiartkami truskawek i borówkami. 

Uwaga: przeczytajcie instrukcję na opakowaniu, jak przygotować agar-agar, ponieważ ten co ja posiadam - należy najpierw wymieszać z zimną masą, następnie całość przelać do rondelka, podgrzać i gotować 1 minutę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz