Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafi艂y na m贸j talerz 馃檪 Opr贸cz tego, 偶e s膮 bardzo zdrowe i ma艂okaloryczne, stanowi膮 艣wietny dodatek do wielu potraw. Szparagi uznawane s膮 te偶 za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjak贸w. Tym razem poka偶臋 Wam jak stworzy膰 szybk膮 i 艂atw膮 przek膮sk臋, kt贸ra z powodzeniem mo偶e by膰 tak偶e przystawk膮 do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste! 馃槈
Sk艂adniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 p臋czek szparag贸w
- 1 op. boczku w plastrach (u mnie w臋dzony)
- 1 jajko
- s贸l, pieprz
Spos贸b wykonania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220掳C. Przygotowujemy blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.
- Pozbywamy si臋 zdrewnia艂ych ko艅c贸wek szparag贸w. Wystarczy, 偶e lekko je wygniemy, a same z艂ami膮 si臋 i oddziel膮 od dobrej cz臋艣ci. Z twardych ko艅c贸wek mo偶na zrobi膰 np. zup臋.
- Ciasto francuskie kroimy w paski o grubo艣ci ok. 1 cm. Powsta艂ymi paskami owijamy szparagi zostawiaj膮c miejsce na boczek. Nast臋pnie powtarzamy czynno艣膰 z boczkiem.
- Szparagi uk艂adamy na blasze zachowuj膮c kilkucentymetrowe odst臋py. Smarujemy je rozm膮conym jajkiem, posypujemy sol膮 i pieprzem. Je偶eli u偶ywamy w臋dzonego boczku nie u偶ywajmy soli na tym etapie. Boczek jest ju偶 s艂ony sam w sobie.
- Szparagi pieczemy ok. 15 minut lub do momentu kiedy ciasto nabierze z艂otego koloru.Gotowe!