Paluszki

Coś do pochrupania. Fajna przekąska do posiedzenia podczas grillowania lub przed telewizorem. Bardzo proste w przygotowaniu, nie mogą się nie udać Doskonale smakują z różnymi dipami,sosami itp. Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól według uznania, dałam 1/2 łyżeczki

Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko, sól, śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić na 1 h do lodówki. Wyjąć, formować cienkie wałeczki,następnie pokroić na krótsze ok 10-15 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 10-15 minut. Lekko się zarumienią. Wyjąć, wystudzić i miłego chrupania:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *