Łatwy sernik z malinową glazurą

Sernik to proste do upieczenia ciasto. Zaręczam, że nie ma potrzeby ubijania piany z białek, mozolnego ucierania masła z 10 żółtkami, by sernik zachwycił biesiadników. Mieszasz, wylewasz masę do foremki, a resztę zrobi piekarnik. To wszystko, minimum składników, a efekt powalający!

Dzisiejszy jest wyjątkowo ekspresowy, bo spód przygotowałam z gotowych ciasteczek. Masa serowa jest delikatna i bardzo kremowa, a to za sprawą dodatku jogurtu greckiego. Sernik wykończony lśniącą, malinową glazurą pięknie prezentuje się, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki na spód:

  • 200 g ulubionych ciasteczek czekoladowych
  • 60 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka M
  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu

Składniki na glazurę malinową:

  • 200 g mrożonych malin
  • 2 listki żelatyny
  • 1 łyżka ksylitolu/erytrolu
  • świeże maliny do przybrania

Przygotowanie:

  • ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub umieścić je w woreczku strunowym i potłuc wałkiem. Wymieszać z masłem i wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki
  • ser wymieszać z ksylitolem, jogurtem greckim i kremówką. Przez sitko przesiać do masy serowej budyń. Na koniec wbijać po jednym jajku i mieszać mikserem tylko do połączenia składników, nie dłużej
  • masę serową wylać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec 15 minut w 170*C, następnie 75 minut w 150*C. Upieczony sernik pozostawić na 30 minut do stygnięcia w uchylonym piekarniku, potem studzić na kratce
  • mrożone maliny zasypać ksylitolem i postawić na ogniu, by się rozmroziły. Pogotować kilka minut, następnie przetrzeć przez sitko. Do gorącej pulpy malinowej dodać 2 listki żelatyny namoczone wcześniej w zimnej wodzie
  • na przestudzony sernik wyłożyć galaretkę malinową. Sernik na noc najlepiej wstawić do lodówki
  • podawać schłodzony, przybrany świeżymi malinami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *