X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku.

Dziś mam dla Was przepis na zupę kompletną, pełną warzyw i  przede wszystkim prostą w przygotowaniu. Barszcz ukraiński, bo o nim mowa to jedna z moich ulubionych zup niezależnie od pory roku. Dzięki przepisowi krok po kroku być może przygotujesz ją już dziś 🙂

Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego, np. łopatki
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora, około 10 cm
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1,3 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g startych ugotowanych buraków
  • 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków pokrój w drobną kostkę. Z pewnością możesz je zetrzeć na tarce nic się nie stanie, zależy od twoich osobistych preferencji. Następnie pokrojone warzywa odstaw na chwilę na bok. 

Krok 2:

Wieprzowinę pokrój w kostkę, jak do gulaszu, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na oleju roślinnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, mięso nabierze dodatkowego aromatu. Smaż tak długo, aż z mięsa uwolnią się soki, czyli około 10-15 minut. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz posiekany czosnek. Smaż dodatkowe 5-7 minut na średnim ogniu.

 

 

Krok 3:

Następnie dodaj ziemniaki, ja niewątpliwie lubię gdy kostka jest większa, bardziej „rustykalna” 😉 Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj aby doprawiać potrawę praktycznie na każdym kroku, łatwiej będzie wykończyć jej smak. Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodaj ugotowane starte buraczki oraz sok z cytryny (sprawia on, że buraki nie tracą swojego pięknego koloru).

Krok 4:

Na zakończenie dodaj przecier pomidorowy,  nie koncentrat, (chociaż koncentratu też można użyć, ale w mniejszej ilości) oraz fasolę bez zalewy. Zupę potrzymaj jeszcze na minimalnej mocy palnika przez 10 minut.

 

Ponadto dodam jeszcze, że barszcz ukraiński polecam na obiad. Przepis krok po kroku poprowadzi Was przez każdy etap przygotowania tej zupy. Ta zupa wydaje się prosta w przygotowaniu ale w razie jakichkolwiek pytań piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 🙂

Polecam wam również inne moje przepisy na ZUPY

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Lubię takie zupy jednogarnkowe, kiedyś robiłem meksykańską, teraz kolej na klopsową i barszcz ukraiński. Prosta robota, garnek, olej, mięso, przyprawy, warzywa, tarka, woda i zaraz zupa gotowa. I trzeba brać dokładkę 🙂

  2. Czy mogę dodać surowe starte buraki? Tak, żeby było prościej i szybciej…

  3. Dlaczego wszędzie w przepisach na b.ukrainski jest fasola z puszki ? Namoczyłam na noc fasolę, czy mogę zastąpić tę z puszki? Ugotować ja wcześniej by skorzystać z tego przepisu? Wylać wywar,czy dodać do gotowania? Bardzo proszę o szybką odpowiedź,bo jestem w trakcie gotowania

    • Wszyscy podają fasolę z puszki ponieważ to jest praktyczne i szybkie. Możesz użyć ugotowanej fasoli odcedź ją i dodaj do zupy. Jeśli chcesz abym szybko odpisał najlepiej skontaktować się ze mną przez Instagram.

  4. Wlozylam swiezego pomidara, starte swieze buraki, a nawet swieza fasolke zielona pokrojona. Teraz czekam co z tego wyniknie – gotuje sie z reszta skladnikow. Boje sie

  5. Chciałbym zrobić taki barszcz. Jaka jest pojemność słoiczka z burakami tu użytego? Pytam, bo tego produktu nie ma już chyba na rynku

  6. Chciałbym zrobić barszcz wg. tego przepisu ale tego producenta buraczków już chyba nie ma. Jaką pojemności miał słoik wykorzystany w przepisie?

  7. Mam ogromną ochotę na ten barszcz ukraiński. Tak się złożyło, że dostałam dużą ilość buraków z ogródka. W jakiej formie mogę ich użyć aby wykorzystać do tego barszczu?

  8. Co zrobić jeżeli nie mam tartych buraków z MANUFAKTURY??

  9. Proponuję dodać kawałek drobno posiekanej włoskiej kapusty. Moja rodzina pochodzi z Wołynia i jest to obowiązkowy skladnik uwielbianego „ukraińca”

Sprawdź również