Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście – to propozycja na pyszne, soczyste kawałki kurczaka z dodatkiem młodej kapusty. Tak więc póki sezon na młodą kapustę trwa, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Kurczak pieczony na młodej kapuście to smaczna propozycja na wiosenny lub wczesnoletni obiad. Mięsko z kurczaka wychodzi wyjątkowo soczyste, a kapusta mięciutka i pyszna. Wytworzony podczas pieczenia kremowy sos można przelać do garnuszka i zagęścić mąka, a następnie wykorzystać go do polania ziemniaków.
Filety z kurczaka zapiekane w młodej kapuście, to praktycznie danie jednogarnkowe (nie licząc jednej zużytej dodatkowo małej patelni do podsmażenia cebulki). Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu i jedyne, co może się dłużyć, to czas pieczenia w piekarniku.
Filety z kurczaka pieczone na młodej kapuście – Składniki:
- 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700 g
- do doprawienia kurczaka: (do smaku) papryka słodka, czosnek granulowany, sól i pieprz
- ok. 200 g wędzonego boczku surowego (lub parzonego) w plasterkach
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g
- 1 średnia cebula – ok. 100 g
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody)
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- do doprawienia sosu: pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu chilli cayenne, sól i pieprz czarny do smaku
- mały pęczek koperku
- 3 łyżki oleju rzepakowego (2 łyżki do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego i 1 łyżka oleju do podsmażenia cebuli)
Przepis na kurczaka pieczonego na młodej kapuście:
- Kapustę umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, a następnie poszatkować.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulkę.
- Mięso z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, podzielić na kilka mniejszych filetów (u mnie z jednego podwójnego fileta wykroiłam 6 plastrów kurczaka). Każdy z nich doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Następnie każdy filet owinąć dokładnie plastrami boczku.
- Naczynie żaroodporne natłuścić 2 łyżkami oleju (lub masłem). Na dnie naczynia ułożyć młodą kapustę, posypać ją posiekanym koperkiem oraz podsmażoną cebulką. Przemieszać.
- Bulion lekko podgrzać, dodać do niego śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać kapustę. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka owinięte w boczek.
- Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (funkcja góra-dół) i piec przez 25 minut bez przykrycia, a następnie 15 minut z przykryciem. Jeśli wytworzy się zbyt dużo sosu, to można całość jeszcze podpiec przez ok. 10 minut w funkcji ‘grill’ ,by nadmiar sosu nieco odparował.
- W razie potrzeby, jeśli chcecie wykorzystać powstały sos, np. do polania ziemniaków, to możecie go przelać do garnuszka i zagęścić mąką. Smacznego!
Na pewno zrobię zapowiada się pysznie z młodymi ziemniaczkami
Było pyszne! Ja jednak fileciki owinięte boczkiem najpierw usmażyłam na złoty kolor i dopiero
potem ułożyłam na kapuście. L
Jest przepyszny :)
Wygląda przepyszne napewno wyprubuje
Wygląda bardzo apetycznie :)