2019/05/16

Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Bardzo lubię smażyć naleśniki, im więcej tym lepiej. Sprawia mi to sporo radości. Zwykle robię naleśniki w wersji na słono, bo taka najbardziej mi odpowiada. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy naleśniki z białym serem, tartym jabłkiem czy z dżemem.

Dzisiaj miałam ochotę na coś innego, czyli po raz pierwszy zrobiłam naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Posypane sezamem i skropione miodem. 


Naleśniki z masłem orzechowym i bananami




Naleśniki z masłem orzechowym i bananami / 10 naleśników

Składniki:

ciasto na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki oleju. może być np. rzepakowy
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

ponadto:
  • 450 g masła orzechowego
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki białego, prażonego sezamu
  • miód


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki miksujemy razem w jednej misce na jednolity płyn.
  • Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane.
  • Każdy placek smarujemy z jednej strony masłem orzechowym.
  • Składamy lekko dociskając na pół, następnie ponownie na pół. Powstanie trójkąt, który raz jeszcze składamy.
  • Banany kroimy w ukośne plasterki.
  • Na wierzchu każdego naleśnika układamy plasterki banana, posypujemy sezamem i skrapiamy miodem.


Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz