Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne.
Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia.
W przepisie jest również dziwnie brzmiący soliród. Jest to roślinka rosnąca na błotnistych wybrzeżach i plażach. Czasami określany jest jako morski szparag. Soliród można kupić w dobrych supermarketach lub na dobrze zaopatrzonych bazarach. Jeśli ciężko Wam go znaleźć pomińcie go i dodajcie więcej szparagów.
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: około godziny
Składniki:
- ziemniaki – 300g
- mąka pszenna – 80-100g
- szparagi – 200g
- soliród – 50g
- parmezan – 30g
- czosnek – 2 ząbki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- tymianek – 1 łyżeczka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ugnieć widelcem lub tłuczkiem na gładko. Dodaj mąkę pszenną i zagnieć. Im cieplejsze ziemniaki tym ciasto łatwiej wyrobić. Kontroluj konsystencje klusek. Nie mogą być za bardzo zbite, bo zrobią się twarde po ugotowaniu. Mąki lepiej dać trochę mniej niż za dużo.
Wyrobione ciasto pokrój na kluski i gotuj w wodzie przez minutę po wypłynięciu na wierzch. Pozostaw wodę z gotowania.
Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i smaż na rozgrzanym oleju przez 5 minut. W między czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, tymianek i soliród. Dodaj łyżkę soku z cytryny, parmezan i 3-4 łyżki wody z gotowania klusek. Wymieszaj całość. Połącz z kluskami, wymieszaj i podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 300 kcal | 15% |
Tłuszcz | 5 g | 7% |
Węglowodany | 56 g | 22% |
Białko | 12 g | 24% |
Błonnik | 5 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Danie wygląda smacznie!
Wygląda smacznie i smakuje równie dobrze. 🙂