poniedziałek, 13 maja 2019

TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM (NA CIEŚCIE FRANCUSKIM)


Sezon na szparagi w pełni, dlatego mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę ze szparagami i serem kozim... Tylko 3 składniki plus odrobina przyprawy i wyśmienita kolacja gotowa! Tartę upiekłam w piekarniku Electrolux z serii 700 SenseCook EOE7C31X z termosondą, który od kilku tygodni mam możliwość testować. Do przepisu dołączam recenzję piekarnika - interesowało mnie przetestowanie nie tylko samej termosondy, ale także jego ogólnej funkcjonalności. Dlatego upiekłam różne, naprawdę pyszne dania, by sprawdzić go jak najlepiej. 
Przygotowanie tarty zajęło mi w sumie jakieś 25 minut - piekarnik nagrzał się błyskawicznie, w tym czasie rozłożyłam ciasto francuskie i ułożyłam na nim składniki. Wszystko równomiernie się upiekło i po 20 minutach wyciągnęłam pyszną, gorącą i pachnącą kolację 😋



Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:

  • grzanie dolne 
  • konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
  • grill
  • szybkie grillowanie 
  • nawilżanie
  • pizza
  • powolne gotowanie 
  • termoobieg
  • grillowanie turbo 
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła


Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika. 
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.

Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.

Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:

  • bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
  • szybko się nagrzewa
  • potrawy są równomiernie upieczone
  • termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
  • bardzo łatwy w czyszczeniu
  • ma elegancki design

Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:

  • ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.


Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:

Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK)

TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM

SKŁADNIKI:

  • 1 ciasto francuskie
  • 150 g sera koziego (w roladce)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • odrobina płatków chili


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C (grzałka góra - dół).
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie ułóż na blasze i wywiń boki, tak, aby utworzyć grubszy rant. Środek nakłuj widelcem. 
Ser kozi pokrój w grubsze plasterki.
Ze szparagów oderwij zdrewniałe końcówki i ułóż je naprzemiennie na serze. 
Całość posyp płatkami chili i piecz tartę przez 20 minut do miękkości szparagów. Gotowe! Smacznego!



Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

1 komentarz:

  1. Tarta pyszna (dziś była na obiad). Piekarnik piękny choć szkoda że nie mój. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP