Bułeczki wianuszki z sezamem
Przepyszne,cudownie
chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis
uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać wianuszki,zwijać
rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. U mnie dziś wianuszki posypane sezamem.
3,5 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 szklankę ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
1 jajko+1 do posmarowania
sezam do posypania bułek
25 g świeżych drożdży
1 szklankę ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
1 jajko+1 do posmarowania
sezam do posypania bułek
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 14 części.
Formować długie cienkie wałeczki i zapleść je tworząc wianuszek.
Uformowane bułki ułożyć na blaszce (ja ścielę blaszkę papierem do pieczenia) i pozostawić około 20 minut by ładnie wyrosły. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temp. 180*C przez około 20 minut.
Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 14 części.
Formować długie cienkie wałeczki i zapleść je tworząc wianuszek.
Uformowane bułki ułożyć na blaszce (ja ścielę blaszkę papierem do pieczenia) i pozostawić około 20 minut by ładnie wyrosły. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temp. 180*C przez około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.