15.5.19

Zupa szparagowa z lanymi kluskami


Talerz ciepłej zupy do dobre rozwiązanie gdy pogoda na zewnątrz nie zachęca do spacerów (co najwyżej do skakania po kałużach) a temperatury daleko odbiegają od tych, do których przywykliśmy w maju. W trwającym obecnie sezonie szparagowym zapraszam zatem na zupę szparagową :)


Mój tato jest wielkim smakoszem białych szparagów. Ta zupa to moje swoiste przekleństwo z czasów dziecięcych lat, kiedy to w sezonie szparagowym potrafiła się pojawić na stole nawet i codziennie. Na szczęście nie mam z nią żadnych traumatycznych wspomnień, więc chętnie do niej wracam. Mama dla urozmaicenia zamieniała tylko dodatki - raz makaron, raz grysik czy też lane kluski. Z tymi ostatnimi smakowała mi ta zupa najbardziej dlatego dzielę się nią z Wami właśnie w tej wersji. 


Zupa jest delikatna w smaku - to za sprawą białych szparagów, dlatego nie należy przesadzać z jej doprawianiem - wystarczy sól, ewentualnie vegeta.


Składniki na 4 porcje:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 pęczek białych szparagów
  • świeży koperek
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1,5 l wody
  • sól, vegeta

Lane kluski:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

 
Ćwiartkę z kurczaka włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Wstawić na gaz. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w równą kostkę. Pora pokroić w talarki. Szparagi obrać i również pokroić na równej wielkości kawałki. Gdy woda się zagotuje wrzucić do garnka pokrojone warzywa (bez szparagów) i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut a następnie dodać szparagi. Zmniejszyć płomień na mniejszy i gotować zupę aż wszystkie warzywa zmiękną. Wówczas wyjąć ćwiartkę, obrać ją a mięso pokroić na kawałki. Dodać z powrotem do zupy. W międzyczasie przygotować lane kluski. Jajka wymieszać z solą i mąką na gładką masę i dolać wodę, aby ciasto miało luźniejszą konsystencję. Ciasto partiami wylewać na deskę i za pomocą noża zdecydowanym ruchem ścierać niewielkie ilości ciasta wprost do gotującej się zupy. Kluski gotować około 3 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, ewentualnie vegetą i dodać świeżo posiekany koperek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen