poniedziałek, 13 maja 2019

Kotlety w panierce słonecznikowej

Nowa propozycja dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Są niezwykle aromatyczne za sprawą suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku. Chrupkości nadaje rozdrobniony słonecznik. Polecam na domowy obiad.





500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawy:
Sól
Pieprz
Przyprawa do kurczaka
Czosnek granulowany
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem

1 szklanka łuskanego słonecznika
1 szklanka bułki tartej
3 jajka


Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym oraz obsypujemy suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku. Słonecznik rozdrabiamy w rozdrabniaczu. Jeżeli takiego nie posiadamy to możemy go utłuc tłuczkiem. Słonecznik musi być drobno rozdrobniony. Mieszamy go dokładnie z bułką tarta.  Mięso panierujemy w rozmąconym jajku, następnie w mieszance słonecznika z bułką tartą. Smażymy na oleju rzepakowym na rumiano z każdej strony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz