wtorek, 14 maja 2019

Smaczne powidło z rabarbaru.








Składniki :
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki wody
cukier do smaku
Sposób wykonania :
 Rabarbar umyj, pokrój na małe kawałki ( około 1 i 1/2 cm ), wrzuć do rondla. Wlej wodę , rondel postaw na niedużym ogniu i gotuj aż rabarbar będzie miękki. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać łyżką. Gdy rabarbar jest już miękki , rozpadł się całkowicie, dosłodź do smaku cukrem, cukrem trzcinowym lub miodem. Powidło z rabarbaru doskonale nadaje się do przekładania naleśników. Można też je smacznie zjadać z domowymi kluskami lub ryżem ugotowanym na mleku. Wystarczy ugotować ryż, rozłożyć na talerzyki i polać powidłem z rabarbaru, pycha ! 

 Rada : Jeśli chcesz, aby Twoje powidło było gęściejsze, możesz je osłodzić cukrem żelującym lub pod koniec gotowania wsypać trochę pektyny i dokładnie wymieszać.









                             Życzę smacznego !


 

2 komentarze: