Sos pomidorowy z aromatycznymi pieczarkami, cebulą, czosnkiem i czarnymi oliwkami. Idealny dodatek do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Aromatyczny, ziołowy, podany na gorąco z parmezanem i natką. Jeśli chcecie dodać nieco ostrości dodajcie posiekaną papryczkę chili. Posiekana w kostkę cukinia lub bakłażan też będą świetnym dodatkiem do sosu. Będzie pysznie!Zdarza się, że do sosu wsypuję 2 łyżki kukurydzy konserwowej lub zielonego groszku. Im więcej warzyw tym lepiej:)
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oliwy
- 1 mały pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pieczarki
- garść czarnych oliwek przekrojonych na pół
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, ostra i słodka papryka
- opcja: posiekana ostra papryczka
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę rozgrzewam w garnku. Cebulę i czosnek siekam drobno. Przesmażam na oliwie. Jeśli korzystam to po zeszkleniu się cebuli wrzucam posiekaną chili.
Pieczarki i pomidora myję, pieczarki dodatkowo obieram, siekam w kostkę. Wrzucam do cebuli i czosnku, mieszam, przyprawiam. Gotuję kilka minut, często mieszam. Na koniec dodaję pomidory z puszki. Gotuję jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Sos podaję z makaronem, posypane serem i natką. Smacznego 🙂