Zapiekanka z ryżu, kapusty pekińskiej i mięsa

Przepis z serii „Tanie gotowanie”.

Jest to właśnie fajny pomysł, gdy chcemy niewielkim kosztem przygotować na obiad coś innego.

Zapiekanka jest niedroga, szybka do przygotowania, choć… nie mogę powiedzieć, że syci na długi czas.

Kolorystycznie też pozostawia wiele do życzenia. Ryż, mięso drobiowe, kapusta pekińska – wszystko tutaj ma bardzo zbliżoną kolorystykę.

Mimo wszystko przepis przydaje się na awaryjne sytuacje;)

  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 1 kapusta pekińska
  • 500-600 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ketchup
  • olej

Kapustę szatkujemy. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską.

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu. Na nim rozprowadzamy mięso z kapustą. Polewamy niewielką ilością ketchupu. Przykrywamy pozostałym ryżem. Na wierzch dajemy wiórki masła.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Podajemy polane ketchupem.

BPD. Dania z ryżu i kasz. H. Jachowska