Bułki pszenne metodą solno-drożdżową

Wypiekanie na śniadanie i smaczne bułeczki metodą solno-drożdżową, przepis  z Grupy Piekarnicza Brać na FB.Moje nie wyszły idealne, zapomniałam naciąć i oprószyć mąką no i zapomniałam o naczyniu z wodą, ale i tak zjedzone ze smakiem.
Składniki: 12 sztuk
roztwór solno-drożdżowy:

  • 100g wody
  • 10g soli
  • 10g świeżych drożdży
ciasto:

  • 500g mąki pszennej typ 650
  • 200g wody
  • 15g miodu płynnego
  • 10g masła
  • roztwór solno-drożdżowy


Dzień wcześniej
Do zakręcanego słoiczka wlać letnią wodę, dodać sól, zamknąć słoik, wstrząsnąć nim do rozpuszczenia soli.Dodać drożdże,wymieszać do rozpuszczenia. Słoik wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztwór solno-drożdżowy, miód, rozpuszczone i przestudzone masło, dolać wodę.Wymieszać i wyrobić ciasto. W przypadku gdy ciasto podczas wyrabiania będzie za bardzo klejące, dosypać nieco mąki.Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – około półtorej godziny.Kiedy ciasto podwoi objętość, chwilę je wyrobić .Podzielić na równe kawałki 70g, z każdego kawałka formować bułkę.Odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowująć odstępy, bo bułki urosną.Każdą bułkę naciąć na krzyż bardzo ostrym nożem lub skalpelem. Oprószyć delikatnie mąką.Blaszkę z bułkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 250 stopni, na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorąca wodą.Piec około 12-15 minut .

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.